RUNDVEELOKET

Zuivel en Vlees

Algemeen

Het verbruik van agrovoedingsproducten in België in 2014 (2015, VLAM)

VLAM volgt via verschillende onderzoeken de consumptie van agrovoedingsproducten op, samen met de mate waarin die producten thuis of buitenshuis gegeten worden. Hoewel het thuisverbruik veruit het grootste is en blijft, neemt de foodservice (buitenshuisverbruik en afhaalmaaltijden) ook een aanzienlijke markt in.

Zuivel

Zuivelproductie in België: 2008 - 2017 (2018, VLAM)

Overzicht van de evolutie van de zuivelproductie in België van 2008 tot 2017: witte consumptiemelk, derivaten & room, boter, melkpoeder, kaas, smeltkaas, ingedikte melk & wei, room- & melkijs.

Thuisverbruik van zuivel in België: 2008 - 2017 (2018, VLAM)

Nagenoeg elk Belgisch gezin koopt zuivelproducten, met een gemiddelde besteding van 271 euro per capita per jaar. Kaas neemt in deze besteding de belangrijkste plaats in, gevolgd door yoghurt en witte melk. Groeiers binnen de zuivelbesteding zijn boter, yoghurt, gearomatiseerde melk en roomijs. Het thuisverbruik van witte melk daalde van 45,1 liter per capita in 2008 tot 38,0 liter in 2016. In 2017 was er echter een licht herstel merkbaar en kwamen we uit op een thuisverbruik van 38,5 liter
per capita (+1,1%).

Zelfvoorzieningsgraad van zuivelproducten in België: 2003 - 2012 (2018, VLAM)

Overzicht van de evolutie van de zelfvoorzieningsgraad voor zuivel in België van 2003 tot 2012: verse melkproducten, room, condensmelk, melkpoeder, boter, kaas, smeltkaas.
 

Handel:

Melk en melkproducten: Zuivel in een gezonde voeding (Bijlage Nutrinews, Q3 3013)

Melk en melkproducten zijn van nature nutriëntrijke voedingsmiddelen. Zij brengen veel essentiële voedingsstoffen aan in verhouding tot hun energiewaarde. Deze brochure is een update van de wetenschappelijke kennis over de voedings- en gezondheidsaspecten van melk en melkproducten met feiten en cijfers. Er wordt ook aandacht besteed aan wijdverspreide opinies en veel voorkomende misvattingen.

Duurzaamheidsrapport zuivel 2018: Ambities, projecten & resultaten in België (2018, VLAM)

De laatste decennia is er een transitie ontstaan naar een meer duurzame toekomst. Ook de zuivelsector zet zich gedreven in en draagt structureel bij tot het oplossen van de problemen van vandaag en de uitdagingen van morgen. Met dit ‘factbook’ willen we feiten en cijfers weergeven, zodat het debat rond duurzaamheid kan gestoeld worden op objectieve elementen.

Vlees

Netto vleesproductie in België: 2008 - 2018 (2018, VLAM)

Overzicht van de evolutie van de vleesproductie in België van 2008 tot 2017: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, schapen- & geitenvlees en paardenvlees.

Thuisverbruik van vers vlees in Belgie (in kg per capita): 2008 - 2017 (2018, VLAM)

Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik van vers vlees daalde het voorbije jaar lichtjes van 18,2 kg per capita naar 17,5 kg. De Belg wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch en eet opnieuw meer buitenshuis. De Belg blijft wel regelmatig genieten van een stukje vlees omwille van de smaak, de eetgewoonten en de voedzaamheid.

Thuisverbruik van vleeswaren in België (in kg per capita): 2008 - 2017 (2018, VLAM)

Het thuisverbruik van vleeswaren is al jaren relatief stabiel. Vleeswaren hebben dan ook duidelijk een vaste plaats in onze dagelijkse voedingsgewoontes: 99% van de Belgische gezinnen kopen vleeswaren en ze doen dit gemiddeld 1 keer per week. Door een dalende aankoopfrequentie zijn er minder impulsaankopen en met een lager gekocht volume als gevolg. Het thuisverbruik van vleeswaren daalt licht van 11,6 kg per capita in 2008 tot 10,8 kg per capita in 2017.

Bruto-verbruik van vlees in België: 2007 - 2016 (2017, VLAM)

Overzicht van de evolutie van het vleesverbruik in België per inwoner van 2007 tot 2016: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, schapen- en geitenvlees, paardenvlees, gevogelte, wild- en konijnenvlees.

Langetermijnevolutie Belgische consumptie van vlees: 1960 - 2013 (2014, VLAM)

Overzicht van de evolutie van het vleesverbruik in België per inwoner van 1960 tot 2013: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, kip en ander vlees.

Belgische zelfvoorzieningsgraad voor vlees: 2007 - 2016 (2017, VLAM)

Overzicht van de evolutie van de zelfvoorzieningsgraad voor vlees in België van 2007 tot 2016: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, schapen- en geitenvlees, paardenvlees.

Handel: