RUNDVEELOKET

Marktpraatje 15 maart 2019

Melkvee - In week 9 bleef de prijs voor melk op de Nederlandse spotmarkt gelijk op 35 €/100 kg. Een stijgende productie in Nederland zet deze prijs echter onder druk. In week 10 duikt de spotprijs immers naar beneden tot 31,5 €/100 kg. Ook in België moeten de prijzen voor boter (- 1,9 %), volle (-0,09 %) en magere (-0,5 %) melkpoeder wat terrein prijsgeven. In Australië bleek de melkproductie in januari met maar liefst 11 % of 90.000 ton gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In buurland Nieuw-Zeeland viel de productie in januari echter een stuk hoger uit (+ 7,7 % of 180.000 ton) en ook in de VSA komt er in januari 2019 0,9 % bij (75.000 ton) ten opzichte van een jaar eerder. De hogere producties zorgen voor een pauze in de recente opleving van de prijs van een aantal zuivelproducten. In dit seizoen zorgt een vlotte productie meestal voor extra druk op de prijzen. Als de vraag echter voldoende blijft kan de impact op de melkprijs beperkt blijven. Voorlopig is er op dit vlak dan ook geen grote verschuiving te verwachten. 

Vleesvee - In week 10 (4 tot 10 maart) komt een einde aan de de lange reeks vlakke notering voor levende runderen. Bij stieren en koeien komt er gemiddeld 1 - 2 % bij de prijs, terwijl de vaarzen 2 tot 3 % hoger noteren. Bij de geslachte runderen, blijft de prijsevolutie voorlopig beperkt. De prijs voor nuchtere stierkalveren van het melktype steeg in week 10 in België tot 60 €/stuk (+ 6 %). Hiermee volgt België de Europese trend waar er in dezelfde week ook gemiddeld 5 % bij de prijs kwam. Voor de vleestypes ging de prijs in België 1 % omlaag tot 306 €/stuk, terwijl de prijs in de EU 2,7 % steeg tot 201 €/stuk. In Vlaanderen werd deze week de coöperatieve Vlaams Hoeverund opgestart. Met dit initiatief willen vleesveehouders de krachten bundelen en de keten verkorten om zo sterker in de markt staan. Daarnaast introduceren ze de merknaam ‘Vlaams Hoeverund’, een label voor kwaliteitsvol rundvlees dat op termijn het inkomen van de leden van de coöperatie kan verbeteren.

Grondstoffen - Opnieuw veel beweging op de grondstoffenmarkten. Na het publiceren van het WASDE-rapport (World Agriculture Supply and Demand) van het Amerikaanse landbouwministerie vorige week vrijdag, zetten de belangrijkste graangewassen de daling van de laatste weken verder. Grotere oogsten en onzekerheid over de vraag zorgen voor hoger dan verwachte voorraden die drukken op de prijs. Ondertussen corrigeerde de prijs van de granen terug uit hun oververkochte situatie en lijkt een nieuwe bodemprijs in de maak. Het handelsgeschil tussen China en de VSA laat ondertussen haar sporen na op de internationale handel. Zuid-Amerika heeft, net als Rusland en Oekraïne, de voorbije maanden aan record tempo uitgevoerd, terwijl de VSA veel minder exporteerden. De komende maanden zal deze situatie omslaan, zeker als er ook een handelsakkoord komt tussen China en de VSA. Wanneer dit laatste gerealiseerd kan worden blijft onduidelijk, aangezien een mogelijke bijeenkomst van president Xi en president Trump dan toch niet meer in maart, maar eerder in april zou plaatsvinden. Trump zelf geeft ondertussen aan dat er over 3 tot 4 weken duidelijkheid zou zijn. 

Meer info en gedetailleerde prijzen: Marktinformatie Rundveeloket