RUNDVEELOKET

Marktpraatje 18 januari 2019

Melkvee - De prijs voor melk op de spotmarkt in Nederland steeg in het nieuwe jaar al van 29 tot 35 € per 100 kg (4,4 % vet). Deze week hield het niveau van 35 € stand. De prijzen voor verschillende zuivelproducten konden recent een plus noteren. Zo steeg de prijs voor mager melkpoeder op de Global Dairy Trade de laatste maand met maar liefst 20 %! Het grotendeels verdwijnen van de voorraden in de EU zorgt dus voor de nodige druk naar boven. Melkvet (boter, room) daalde na de hoge toppen van 2017 en 2018 naar een "normaler" niveau en zoekt een nieuwe bodem. De recente opstoot van de boterprijs houdt voorlopig geen stand, maar kan ook hier een stabilisatie (of zelfs ommekeer) aankondigen. Aan de productiezijde zakt de groei van de wereldwijde melkproductie langzaam weg. Dit is zeker een belangrijke ondersteunende factor van de melkprijs. De wereldhandel wordt momenteel nog verstoord door de handelsoorlog tussen de USA en China. Dit kan een (tijdelijk) positief effect hebben op de export voor de EU en zo de prijs mee ondersteunen. Voorlopig zullen de lagere prijzen van de afgelopen maanden misschien nog wat drukken op de uitbetaalde melkprijs, maar de vooruitzichten zijn zeker positief te noemen.

Vleesvee - De prijzen voor verschillende types blijven in België vrij constant op een laag niveau. Ook op Europees vlak drukt een stijgende productie de prijs neerwaarts naar een laag niveau voor de tijd van het jaar. De export kan de extra productie ook onvoldoende afvoeren. De prijs voor kalveren lijkt uit te bodemen in aanloop naar de seizoensgebonden stijging richting de zomermaanden.

Grondstoffen - Tarwe en maïs werden in de loop van 2018 20 % duurder. De droge zomer was hier uiteraard de belangrijkste oorzaak van. Na de korte opstoot van de prijs in augustus viel deze terug. De laatste maanden echter kruipt de prijs langzaam naar boven. De tekorten in onder andere de EU worden door import opgevangen en wereldwijd dalen de voorraden van de laatste oogst. Vooral Rusland en Oekraïne startten het seizoen sterk met grote exportvolumes. Nu verdere export hier onder meer door logistieke uitdagingen moeilijker (en duurder) wordt, komen andere exporteurs in beeld. Zo blijken de USA meer te exporteren naar de EU. Voor soja liggen de kaarten iets anders. Grote oogsten in onder andere de USA zorgen voor druk op de prijs. De granenprijzen in de USA lopen ook wat achter door de handelsoorlog met China. De export van soja naar China droogde hierdoor zelfs even bijna helemaal op. Mochten de twee grootmachten een akkoord uit de brand slepen kan ook hier de prijs voor grondstoffen nog stijgen. Uiteraard kan een betere export van de USA de prijzen elders wel onder druk zetten. Nu het voorjaar nadert zal ook de uitgezaaide oppervlakte van elke teelt een impact krijgen op de prijsvorming. Waarna ook het weer zijn rol zal spelen.