RUNDVEELOKET

Klauwgezondheid

Algemeen

De voornaamste klauwaandoeningen en ziekteverloop (presentatie rundveepracticus Marcel Van Aert, januari 2019)
Uitgebreide presentatie van rundveepracticus Marcel Van Aert met een overzicht van de bouw van poot en klauw en van de voornaamste klauwaandoeningen en bijhorend ziekteverloop.

Behandeling van de voornaamste klauwaandoeningen (presentatie rundveepracticus Marcel Van Aert, januari 2019)
Uitgebreide presentatie met overzicht van behandeling van de voornaamste klauwaandoeningen met praktische tips. Een moderne versie van de “vijfstappenmethode”,
en behandelplan van een “efficiënte” preventieve klauwverzorging.

Klauwverzorgingsboxen: alles op een rijtje (presentatie rundveepracticus Marcel Van Aert, januari 2022)
Praktijkgericht overzicht van de verschillende types behandelboxen. Waar let je op bij het plaatsen van de box en hoe ga je best aan de slag bij het verzorgen van de klauwen?

Workshop Thermale Camera: Detectie van klauwproblemen (Melkvee Picknick 2020)
In deze workshop vertelt Jorn Vervaeck (ILVO) hoe klauwletsels vroegtijdig kunnen opgespoord worden met behulp van een warmtecamera. De camera kan immers temperatuurverschillen detecteren die een veehouder niet waarneemt. De ontwikkeling van een app voor smartphones maakt het mogelijk om letsels automatisch te detecteren en meer preventief en beter curatief te kunnen handelen. De app kan immers letsels detecteren die met het blote oog moeilijk waar te nemen zijn.

Waarschuwing: Foutief optakelen voorpoten bij klauwverzorging (artikel rundveepracticus Marcel Van Aert, januari 2021)
Het foutief optakelen van voorpoten bij de klauwverzorging, met het koord halverwege de metacarpus (pijpbeen) in plaats van tussen de klauwen en de bijklauwtjes, kan aanleiding geven tot opzwellen van de kroonrand en de ondervoet, met uiteindelijk loskomen en spontaan verlies van de klauwschoen. uiteindelijk kan dit resulteren in gedwongen afvoer of euthanasie van het rund.

Melkvee

Gezonde klauwen op stal (2017, demoproject EU/Vlaanderen)
Gezonde klauwen vormen belangrijke factor voor de productiviteit van de melkkoeien, maar ook het welzijn van de dieren en de arbeidsvreugde van de veehouder hangen hiermee samen. Deze bundel levert alle info voor een goed klauwmanagement: overzicht van de belangrijkste klauwaandoeningen, herkennen van klauwproblemen, behandeling en preventie, functionele klauwverzorging, economische impact van klauwproblemen, praktische tips, ...

Melkvee en klauwgezondheid (2013, Dept. LV)
Complete informatiebrochure over klauwen en klauwgezondheid bij melkvee: anatomie van de klauw, functionele klauwverzorging, infectieuze en niet-infectieuze klauwletsels en hun verzorging, invloedsfactoren klauwgezondheid, relatie tussen klauwgezondheid en voeding en fokkerij.

Vleesvee