RUNDVEELOKET

Koemelkproductie uit gras is duurzamer dan sojadrank


Sojamelk produceren, rechtstreeks uit sojabonen, is een minder efficiënt proces dan melk produceren met melkkoeien. Zeker als de koeien veel gras en graslandproducten eten of een rantsoen krijgen zonder sojaschroot. Dat stellen Britse onderzoekers in een publicatie in de Journal of Applied Animal Nutrition.

De wetenschappers onderzochten het gebruik van sojaschroot en palmpitmeel in veevoeders. Ze gebruikten onderzoeksgegevens om de mogelijkheden voor vervanging van deze veevoergrondstoffen te onderzoeken. Volgens de onderzoekers zijn er veel alternatieve eiwitbronnen die sojabonen- en palmpitmeel kunnen vervangen, maar is het beschikbaar volume vaak beperkt. De alternatieve producten moeten ook vaak worden verwerkt of aangevuld met enzymen, doordat ze een andere aminozuursamenstelling hebben.

Melkproductie door melkkoeien die een rantsoen krijgen dat sojaschroot bevat, gaat gepaard met een duurzamer landgebruik dan de productie van vervangende zuiveldranken rechtstreeks van sojabonen. Dat verschil in duurzaamheid is vooral groot bij koeien die op grasland worden gehouden of koeien die een rantsoen krijgen zonder soja.

Zie voor meer informatie de publicatie Strategies to reduce reliance on soya bean meal and palm kernel meal in livestock nutrition.

bron: Journal of Applied Animal Nutrition, 06/08/2020

 

Koe aan het voerhek