RUNDVEELOKET

Demo-middag: Toasten van veldbonen

Start:
Einde:
Organisator:
LCV, Hooibeekhoeve, PIBO Campus, PVL, Proefhoeve Bottelare, Inagro, ILVO
Plaats:
Regio Herzele

Toevoegen aan kalender 2024-02-16 05:04:48 2024-02-16 05:04:48 21 Oktober - Demo-middag: Toasten van veldbonen Demo-middag Toasten van veldbonen Grijp de kans om je veldbonen te laten toasten!! Door veldbonen te toasten, kan je ze geschikter maken als eiwitbron voor melkvee. De verhitting van de veldbonen maakt zowel het eiwit als het zetmeel bestendiger tegen afbraak in de pens. Zo toonde vorig jaar een staal van veldbonen voor en na het toasten: Een stijging in DVE van ongeveer 30%: van 119 voor het toasten naar 156 na het toasten. Het gehalte aan bestendig zetmeel werd door het toasten opgetrokken van 118 voor het toasten naar 149 na het toasten. Hoe je veldbonen kan inpassen in het rantsoen leer je tijdens het eerste gedeelte van dit infomoment. Na het theoretisch deel bekijken we een mobiele toaster aan het werk. INSCHRIJVEN Demo-middag: Locatie: Café De Reisduif (Woubrechtstraat 8, 9550 Herzele) Tijdstip: 21/10/2022 vanaf 13u30 Toasten veldbonen: Locatie: Neerkouter 2, 9550 Herzele (Hillegem) Tijdstip: 21 en 22/10/2022 Programma demo-middag 13u30   Start programma Kunnen getoaste veldbonen een deel van de soja vervangen in een melkveerantsoen? (Nick Rutten, Hooibeekhoeve) Hoe getoaste veldbonen inpassen in het melkveerantsoen: hands-on sessie met praktijkvoorbeelden (Tine Van Den Bossche, ILVO) 15u00   Verplaatsing naar bedrijf Herman D’hauwe (Neerkouter 2, 9550 Herzele) 15u15   Demo toasten van veldbonen Demo: de mobiele toaster in werking en netwerking tussen akkerbouwers en veehouders met interesse in verkoop of aankoop van veldbonen Toaster uit Frankrijk Vandaag is het niet mogelijk om beroep te doen op een mobiele toaster in Vlaanderen. Daarom halen we in oktober met het demonstratieproject 'Potentieel voor eiwittransitie met veldbonen van lokale teelt' een mobiele toaster uit Frankrijk naar Vlaanderen. Voor het toasten moet je rekenen op een kost van 65 à 70 euro per ton. De transportkosten naar Vlaanderen voorzien wij vanuit het project. Wil je veldbonen laten toasten? Meld je dan aan via onderstaande link! AANMELDEN Het team staat voor jullie klaar: Stijn Pauwelyn (Inagro), Femke Moors (PIBO) en An Schellekens (Hooibeekhoeve).         Location LCV, Hooibeekhoeve, PIBO Campus, PVL, Proefhoeve Bottelare, Inagro, ILVO LCV, Hooibeekhoeve, PIBO Campus, PVL, Proefhoeve Bottelare, Inagro, ILVO Europe/Brussels public

Header


Demo-middag

Toasten van veldbonen

Grijp de kans om je veldbonen te laten toasten!!


Door veldbonen te toasten, kan je ze geschikter maken als eiwitbron voor melkvee. De verhitting van de veldbonen maakt zowel het eiwit als het zetmeel bestendiger tegen afbraak in de pens. Zo toonde vorig jaar een staal van veldbonen voor en na het toasten:

  • Een stijging in DVE van ongeveer 30%: van 119 voor het toasten naar 156 na het toasten.
  • Het gehalte aan bestendig zetmeel werd door het toasten opgetrokken van 118 voor het toasten naar 149 na het toasten.

Hoe je veldbonen kan inpassen in het rantsoen leer je tijdens het eerste gedeelte van dit infomoment.

Na het theoretisch deel bekijken we een mobiele toaster aan het werk.

INSCHRIJVEN

Demo-middag:

  • Locatie: Café De Reisduif (Woubrechtstraat 8, 9550 Herzele)
  • Tijdstip: 21/10/2022 vanaf 13u30

Toasten veldbonen:

  • Locatie: Neerkouter 2, 9550 Herzele (Hillegem)
  • Tijdstip: 21 en 22/10/2022

Programma demo-middag

13u30   Start programma

  • Kunnen getoaste veldbonen een deel van de soja vervangen in een melkveerantsoen? (Nick Rutten, Hooibeekhoeve)
  • Hoe getoaste veldbonen inpassen in het melkveerantsoen: hands-on sessie met praktijkvoorbeelden (Tine Van Den Bossche, ILVO)

15u00   Verplaatsing naar bedrijf Herman D’hauwe (Neerkouter 2, 9550 Herzele)

15u15   Demo toasten van veldbonen

  • Demo: de mobiele toaster in werking en netwerking tussen akkerbouwers en veehouders met interesse in verkoop of aankoop van veldbonen


Toaster uit Frankrijk

Vandaag is het niet mogelijk om beroep te doen op een mobiele toaster in Vlaanderen. Daarom halen we in oktober met het demonstratieproject 'Potentieel voor eiwittransitie met veldbonen van lokale teelt' een mobiele toaster uit Frankrijk naar Vlaanderen. Voor het toasten moet je rekenen op een kost van 65 à 70 euro per ton. De transportkosten naar Vlaanderen voorzien wij vanuit het project.

Wil je veldbonen laten toasten?

Meld je dan aan via onderstaande link!


AANMELDEN


Het team staat voor jullie klaar: Stijn Pauwelyn (Inagro), Femke Moors (PIBO) en An Schellekens (Hooibeekhoeve).

 

Toasten veldbonen


 

Partners

 

EU