RUNDVEELOKET

Marktpraatje 25 januari 2019

Melkvee - De spotprijs voor melk in Nederland zette deze week een stapje terug tot 34 € per 100 kg (4,4 % vet). Dit ligt in de buurt van de uitbetaalde melkprijs bij onze noorderburen. De boterprijs daalde hier opnieuw, op zoek naar een bodem. Poederprijzen stegen rustig verder en winnen zo aan belang richting ondersteunen van de melkprijs. Ook in België konden de bulkproducten (boter en vooral melkpoeder en cheddar) in week 3 een plus optekenen. In de VSA zet de lage melkprijs producenten op de rem. De productiegroei vertraagt, wat zich vertaalt in stabiliserende prijzen op vandaag en een stijgend verloop van de melk-futures.

Vleesvee - De prijzen voor verschillende types blijven in België nog steeds vrij constant op een laag niveau. Ook op Europees vlak drukt een stijgende productie de prijs neerwaarts naar een laag niveau voor de tijd van het jaar. De export kan de extra productie ook onvoldoende afvoeren. De Europese prijs voor kalveren lijkt uit te bodemen in aanloop naar de seizoensgebonden stijging richting de zomermaanden. In België gaat voor de vlees- en gemengde types 10 € van de prijs voor NUKA's in week 3.

Grondstoffen - Op de Matif tekenden tarwe en maïs de afgelopen week voor een procent in de plus. De laatste maanden kruipt de prijs langzaam naar boven. De tekorten in onder andere de EU worden door import opgevangen en wereldwijd dalen de voorraden van de laatste oogst. Vooral Rusland en Oekraïne startten het seizoen sterk met grote exportvolumes. Nu verdere export hier onder meer door logistieke uitdagingen moeilijker (en duurder) wordt, komen andere exporteurs in beeld. Zo blijken de VSA meer te exporteren naar de EU. Voor soja liggen de kaarten iets anders. Grote oogsten in onder andere de VSA zorgen voor druk op de prijs. De granenprijzen in de VSA lopen ook wat achter door de handelsoorlog met China. Mochten de twee grootmachten een akkoord uit de brand slepen kan ook hier de prijs voor grondstoffen nog stijgen. Uiteraard kan een betere export van de VSA de prijzen elders onder druk zetten. De oogstverwachtingen in Zuid-Amerika werden door het ongunstig weer deze week naar beneden bijgesteld. Dit kon de prijs voor soja in de VSA met een klein procent verhogen. Nu het voorjaar nadert zal ook de uitgezaaide oppervlakte van elke teelt een impact krijgen op de prijsvorming. Waarna ook het weer zijn rol zal spelen.